در دومین جلسه کمیته انرژی که با حضور رییس دانشگاه یزد، تنی چند از مسؤولان دانشگاه و اعضای این کمیته در سالن شهید صدوقی دانشگاه یزد برگزار شد، راهکارهای اجرایی برای کاهش مصرف انرژی مورد بحث و تبادل نظر قرار گرفت و بر ضرورت اجرای آن تأکید شد.
دکتر منصور رفیعیان در این نشست با اشاره به برگزاری دومین جلسه کمیته انرژی در دانشگاه یزد گفت: پس از برگزاری اولین نشست در دانشگاه ما برنامه های از جمله حضور در شرکت برق داشتیم که در ان نماینده انرژی در استان انتخاب شد تا به صورت جدی پیگیری بحث کاهش انرژی در دستگاه های دولتی را بررسی نماید. وی افزود: یکی از برنامه های این نماینده در استان، رتبه بندی دستگاه های دولتی براساس شاخص های مصرف بهینه انرژی است که از جمله این شاخص ها چیدمان مناسب میز اداری، مدیریت انرژی، استفاده از سایبان در کولرها، مصرف آب شهری و مدیریت آن است.
دبیر کمیته آب و انرژی در دانشگاه یزد خاطرنشان کرد: یک سری مشکلات در ساختمان های دانشکده ها در دانشگاه وجود دارد که از جمله انها می توان به عدم بالانس هوای گرم تولید شده در دانشکده ها نام برد که ما معتقدیم که برای حل ان می توان از راه هایی همچون هوشمند کردن دریچه های تهویه استفاده کرد.
دکتر منصور رفیعیان تصریح کرد: هدف ما از برگزاری این جلسه بررسی راهکارها و ایجاد قدرت اجرایی برای کاهش مصرف انرژی است که می توانیم با اصلاح برخی از عملکردها و دستگاه های مختلف به این هدف دست یابیم. وی ادامه داد: ما در برخی از شاخص ها میزان محاسبه نداریم که پایش آنها نیز برای ما مشکل ساز شده ولی در این راستا ما باید با کارهای کارشناسی این شاخص ها را بررسی کرده و پس از ان نیز اولویت بندی داشته باشیم.
دبیر کمیته آب و انرژی در دانشگاه یزد گفت: ما باید برای تمامی سمت ها شرح وظایف روزانه مشخص نماییم تا از این طریق به نحوی هر فردی را مسؤول کاهش هدر رفت انرژی در دانشگاه قرار دهیم. وی افزود: به طور متوسط حدود 90 تومان برای هر متر مکعب از گاز در ایران هزینه می شود که در ترکیه این میزان چند برابر است و در این راستا نیز ما می توانیم با کاهش میزان مصرف، دولت را در صادر کردن گاز یاری کنیم.
دبیر کمیته آب و انرژی در دانشگاه یزد با اشاره به میزان استفاده از آب در باغچه های دانشگاه گفت: یکی از هدر رفت های ما در بخش باغچه های دانشگاه است که می توانیم ان را با شناسنامه دار کردن و سیستم کارشناسی شده کاهش دهیم. دکتر منصور رفیعیان بیان کرد: حذف کولرهای آبی و استفاده از پنکه ها سقفی نیز از دیگر راهکارهای کاهش انرژی است.
دکتر محمدحسین مهدوی پور، مدیر طرح های عمرانی دانشگاه یزد نیز در این نشست با اشاره به میزان مصرف سرانه انرژی در دانشگاه یزد گفت: یکی از انرژی های مورد استفاده ما در سطح خوابگاه ها استفاده از آب گرم است اما متاسفانه در بخش خوابگاه ها هدر رفت این انرژی به میزان قابل توجهی بالاست که می توانیم با جلوگیری از این هدر رفتن انرژی دانشگاه را به میزان بسیار زیاد در زمینه انرژی یاری دهیم.
وی افزود: ما سعی کردیم تا با همکاری با سایر قسمت ها در دانشگاه بسیاری از تاسیسات زیربنایی را مناسب سازی نماییم و از طرف دیگر نیز با توجه به هزینه های هوشمندسازی ممکن است به مشکلاتی بر خورد نماییم که معتقدیم با توجه به توانایی ها ما می توانیم این هزینه های زیاد هوشمندسازی را کاهش داده و با بومی سازی این فعالیت ها را مقرون تر به صرفه انجام دهیم. مدیر طرح های عمرانی دانشگاه یزد تصریح کرد: تغییرات باعث شده که سیستم فنی ما به نحوی کارایی نداشته باشد اما می توانیم با کاری جامع، بسیاری از مشکلات را کاهش داده و از طریق رفع ایرادات، سیستم مرکزی آن را بهبود بخشیم.
دکتر علیرضا صدیقی، عضو هیات علمی دانشکده برق نیز در این نشست گفت: برخی از این شاخص ها را بدون هزینه می توان انجام داد که استفاده از نور طبیعی و استفاده از سایبان از جمله این موارد است و می توان با جلساتی که برگزار می شود این نکات را به مسؤولان بخش ها تاکید کرده و از این طریق بسیاری از هدررفت های انرژی را کاهش دهیم. وی افزود: یک سری کارها کم هزینه است که می توان در بلندمدت نیز این بازدهی بسیار مناسب را داشته باشیم.
دکتر محمد حسین آیت اللهی، رییس دانشکده هنر و معماری نیز در ادامه گفت: اگر در وهله اول کارهای بدیهی را انجام دهیم بسیاری از مشکلات حل خواهد شد که نمونه انها کانال های تهویه و نحوه چینش میز است و در بخش دیگر نیز اگر در بخش معماری ساختمان ها نیز با تمهیداتی این کنترل را انجام دهیم کارآیی مناسب را با کمترین انرژی خواهیم داشت. وی افزود: علاوه بر آن بررسی ما بایستی براساس فصول سال باشد که باید با مدیریت صحیح، دانشگاه را در جهت بهبود مصرف انرژی هدایت نماییم.
دکتر محمد حسین آیت اللهی خاطرنشان کرد: باید حقیقتا سرانه مصرف موجود را بررسی کرده و با سرانه استاندارد آن را مقایسه نماییم و در وهله اول نیز به سمت استاندارد حرکت نماییم که ما حدس می زنیم این میزان در دانشگاه دو برابر باشد ولی باید با آسیب شناسی این مصرف ها را مناسب سازی نماییم.
رییس دانشکده هنر و معماری تصریح کرد: یکی از موارد بسیار مهم در دانشگاه ها آموزش پرسنل و کارمندان و هیأت علمی است که باید با حضور در کلاس های اموزشی آنها را نسبت به مصرف انرژی حساس نماییم و معتقدیم که آموزش در اولویت کارهای ما باید قرار گیرد.
محمد جعفر احرامپوش، مدیر امور دانشجویی دانشگاه نیز گفت: شاخص های مشخص شده در دانشگاه ها نسبت به سایر دستگاه ها متفاوت است زیرا دانشگاه جمعی از شاخص های اداری، مالی و خانگی را در خود دارد که ما بایستی با ایجاد دو کارگروه آن را بررسی کرده و با کارهای کارشناسی شده با هزینه های کمتر کارآیی بیشتر داشته باشیم. وی افزود: ما 400 حمام در بخش خوابگاه های دانشجویی داریم که ممکن است با هزینه های کم هدر رفت های آب را کاهش داده و صرفه جویی نماییم. مدیر امور دانشجویی دانشگاه تصریح کرد: متاسفانه برخی از افراد در خصوص شرح وظایف خود آشنایی ندارند که ما باید با کارهای آموزشی و فرهنگی در جهت بهینه سازی مصرف حرکت کنیم.
دکتر محمدمهدی لطفی، مدیر برنامه، بودجه و تحول اداری نیز در این نشست بیان کرد: اگر ما ساختمان- محور فعالیت کنیم می توانیم در راستای بهبود عملکرد و کارآیی ساختمان ها عمل نماییم و از این طریق کارهای کارشناسی انجام داده و مساله های مهم در ساختمان ها را مشخص نموده و کاربری فضاهای اموزشی را افزایش دهیم. وی افزود: اگر در کنار تیم ها، تخصص اقتصاد و صنایع را داشته باشیم می توانیم هزینه های اقتصادی را مشخص نموده و با تخصصی کردن آنها گام های موثری برداریم.
دکتر محمد صالح اولیا، رییس دانشگاه یزد نیز در این نشست خاطرنشان کرد: بایستی در راستای کاهش مصرف انرژی بحث ممیزی در دانشگاه ایجاد شود و معتقدیم که استفاده از دانشجویان کارشناسی ارشد نیز می تواند در این راه مؤثر باشد تا بتوانیم وضعیت استفاده از انرژی در سطح دانشگاه را بررسی نماییم. وی افزود: ما برای هر طرحی با محاسبات ساده، هزینه ها را مشخص نموده و بر اساس اولویت بندی نیز شاخص های مهم را شناسایی کرده و با بررسی انها بهترین راه کاهش مصرف انرژی را انتخاب می کنیم.
رییس دانشگاه یزد تصریح کرد: سیاست کلی ما تمرکز زدایی است که در بحث انرژی نیز این عمل صورت خواهد پذیرفت تا از این طریق خود افراد و دانشکده ها به دنبال آن بروند. دکتر محمد صالح اولیا ادامه داد: بحث اندازی گیری یکی از بحث های مهم است که ما می توانیم تمامی افراد را حساس کرده و قبض ها را می توانیم داخلی تقسیم نماییم و برای بخش های مختلف به صورت مجزا انرژی مصرف شده را محاسبه نماییم تا بتوانیم افراد را نسبت به آن حساس کنیم.
وی گفت: اگر راهی باز کنیم که شرکت های حرفه ای وارد بحث کاهش مصرف انرژی شوند می توانیم از این طریق شرکت های متخصص را وارد بحث نموده و از این طریق کاهش مناسب انرژی داشته باشیم. رییس دانشگاه یزد بیان کرد: استفاده از همکاران در دانشگاه و شرکت های دانش بنیان نیز از راهکارهای دیگر ما برای کار تخصصی است. وی در پایان گفت: ما می توانیم با تخصیص طرح های کاربردی پژوهانه به دانشجویان و با فعالیت های علمی و کاربردی در جهت کاهش مصرف انرژی تلاش کنیم.
شایان ذکر است در این نشست دکترسیدمحمود زنجیرچی، مشاور رییس و مدیر حوزه ریاست دانشگاه یزد؛ دکترعلی اصغر علمدار، مدیر نظارت و ارزیابی دانشگاه؛ محمدجعفر احرامپوش، مدیر امور دانشجویی؛ دکترمحمدحسین آیت اللهی، رئیس دانشکده هنر و معماری؛ دکترعلیرضا فتوحی، معاون مدیر طرح های عمرانی؛ دکتر محمدحسین مهدوی پور، مدیر طرح های عمرانی؛ دکترمنصور رفیعیان، دبیر کمیته آب و انرژی؛ دکترعلیرضا صدیقی، عضو هیات علمی دانشکده برق؛ دکترقاسم امیریان، عضو هیات علمی دانشکده مکانیک؛ دکترمحمد مهدی لطفی، مدیر برنامه و بودجه و تحول اداری دانشگاه یزد حضور داشتند.
خبر و عکس: سید ضیا میررحیمی
- نویسنده : یزد فردا
- منبع خبر : خبرگزاری فردا
شنبه 08,فوریه,2025